loading...
Menurut kajian, khasiat dan manfaat spirulina untuk tubuh badan telah diiktiraf di seluruh dunia tetapi untuk sebilangan kecil pengguna makanan superfood ini, ia masih boleh menyebabkan beberapa kesan sampingan yang boleh membahayakan.
Spirulina adalah serbuk semulajadi 'alga' (cyanbacteria) yang kaya dengan protein dan sumber antioksidan yang berfaedah, B-vitamin dan nutrien lain.
Apabila diproses dengan betul dari kolam dan air yang tidak tercemar, ia adalah sumber nutrien yang paling mudah didapati.
Sebahagian besar spirulina mengandungi protein dan asid amino penting dan biasanya lebih disyorkan untuk golongan 'vegetarian' disebabkan zat besi semulajadi yang tinggi dalam spirulina sekali gus menjadikannya sesuai digunakan semasa kehamilan, selepas pembedahan atau apabila sistem imun memerlukan rangsangan.
APAKAH FUNGSI SPIRULINA?
Spirulina mempunyai beberapa elemen nutrisi yang dapat meningkatkan kesihatan, antaranya:
Sumber Protein
Spirulina dianggap sebagai sumber lengkap protein yang berkualiti tinggi dan sering dibandingkan dengan telur untuk jumlah protein setiap gram.
Vitamin B1
Juga dikenali sebagai Thiamin, vitamin ini diperlukan untuk penghadaman lemak dan protein.
Ia sering diambil untuk meningkatkan tenaga, fungsi otak dan fungsi saraf serta menambahbaik kesihatan mata.
Zat Besi
Spirulina adalah makanan kegemaran untuk vegetarian dan vegan kerana ia merupakan salah satu sumber tumbuhan terbaik untuk zat besi.
Bagi mereka yang mengambil daging, ia mempunyai bentuk besi yang mudah diserap oleh sistem pencernaan.
Kalsium
Mempunyai lebih daripada 26 kali ganda kalsium yang terdapat dalam susu dan bahan tenusu.
Sumber Utama Nutrien
Spirulina juga adalah sumber utama nutrien lain termasuklah vitamin B-1 (tiamin), B-2 (riboflavin), B-3 (nikotinamida), B-6 (pyridoxine), B-9 (asid folat), vitamin C, vitamin D, vitamin A dan vitamin E.
Ia juga merupakan sumber kalium, kalsium, kromium, zat besi, magnesium, mangan, fosforus, selenium, sodium dan zink.
Spirulina juga mengandungi banyak pigmen yang bermanfaat pada badan.
Mengandungi Gamma Linolenic Acid (GLA) Dan Omega-3s
Spirulina mengandungi Gamma Linolenic Acid dan Omega-3s, juga mengandungi 65% protein dan asid amino termasuk asid gamma linolenic (GLA) yang berfaedah dari segi sifat anti-radangnya terutamanya apabila diambil dengan suplemen Omega-3 yang lain.
Boleh Membantu Seimbangkan Gula dalam Darah
Kajian menunjukkan bahawa spirulina mungkin dapat membantu dalam mengimbangkan gula dalam darah dan mungkin berfungsi sebagai suplemen tambahan untuk ubat diabetes.
Kajian lain menunjukkan bahawa ia bukan sahaja menurunkan gula dalam darah malah dapat menurunkan kadar HbA1c.
HbA1c merupakan penanda jangka masa panjang bagi paras gula dalam darah.
Antioksidan yang kuat
Antioksidan adalah komponen yang melindungi sel tubuh badan daripada kerosakan, kerana penyelidikan bertahun-tahun telah memberi kesedaran kepada orang ramai mengenai kepentingan mengambil bahan semula jadi yang mempunyai antioksidan.
Boleh Membantu Mereka yang Mempunyai Alergi
Sesetengah penyelidikan mencadangkan bahawa Spirulina dapat membantu mereka yang mempunyai alahan dan tindak balas alergi.
Hal ini demikian kerana ia mungkin mampu mengurangkan keradangan yang menyebabkan kesesakan hidung dan isu-isu lain.
Berdasarkan kajian saintifik, sesetengah pengguna spirulina menyedari bahawa terdapat perbezaan dalam tahap serius simptom alergi mereka seperti kurang kesesakan hidung, gatal-gatal dan bersin.
Membantu Menyingkirkan Logam Berat dalam Badan
Spirulina juga boleh bergabung dengan logam berat di dalam badan dan membantu menyingkirkannya.
Ia juga tinggi dengan kandungan klorofil yang membantu menghilangkan toksin dalam darah dan meningkatkan sistem imunisasi.
Malah, terdapat kajian yang mendapati bahawa kombinasi 500 miligram spirulina dan suplemen zink setiap hari boleh mengurangkan separuh daripada tahap arsenik dalam badan.
Ketahanan otot
Spirulina boleh meningkatkan kadar pembakaran lemak semasa senaman dan kandungan antioksidannya yang tinggi bermanfaat dalam mengurangkan proses oksidasi sel yang selalunya mengakibatkan keletihan otot.
Apakah Kesan Sampingan Spirulina?
Kesan sampingan yang memerlukan perhatian pengguna Spirulina adalah:
Mereka yang mempunyai PKU ('phenylketonuria') harus berunding dengan doktor sebelum mengambil spirulina kerana ia mengandungi asid amino.
Mereka yang mengambil ubat anti-darah beku perlu berunding dengan doktor sebelum memulakan (atau berhenti) mengambil Spirulina.
Sesetengah orang yang mempunyai penyakit autoimun tidak sesuai mengamalkan suplemen ini.
Jika anda sedang mengandung, menyusu atau mempunyai sebarang masalah kesihatan, berbincang dengan doktor anda terlebih dahulu kerana ia tidak digalakkan untuk wanita hamil atau menyusu.
APAKAH CARA UNTUK AMBIL SPIRULINA?
Terdapat dua cara pengambilan spirulina iaitu:
Serbuk Spirulina
Paling mahal tetapi mempunyai rasa yang kurang menyelerakan.
Kapsul Spirulina
Tablet kecil yang dipanggil 'EnergyBits' yang sangat mudah untuk diambil dan tiada rasa yang tidak menyelerakan.
Semoga memberi manfaat.
BACA INI JUGA:
sumber: doctoroncall
from SentiasaPanas https://ift.tt/2WQRRS9 via IFTTT
Spirulina adalah serbuk semulajadi 'alga' (cyanbacteria) yang kaya dengan protein dan sumber antioksidan yang berfaedah, B-vitamin dan nutrien lain.
Apabila diproses dengan betul dari kolam dan air yang tidak tercemar, ia adalah sumber nutrien yang paling mudah didapati.
Sebahagian besar spirulina mengandungi protein dan asid amino penting dan biasanya lebih disyorkan untuk golongan 'vegetarian' disebabkan zat besi semulajadi yang tinggi dalam spirulina sekali gus menjadikannya sesuai digunakan semasa kehamilan, selepas pembedahan atau apabila sistem imun memerlukan rangsangan.
APAKAH FUNGSI SPIRULINA?
Spirulina mempunyai beberapa elemen nutrisi yang dapat meningkatkan kesihatan, antaranya:
Sumber Protein
Spirulina dianggap sebagai sumber lengkap protein yang berkualiti tinggi dan sering dibandingkan dengan telur untuk jumlah protein setiap gram.
Vitamin B1
Juga dikenali sebagai Thiamin, vitamin ini diperlukan untuk penghadaman lemak dan protein.
Ia sering diambil untuk meningkatkan tenaga, fungsi otak dan fungsi saraf serta menambahbaik kesihatan mata.
Zat Besi
Spirulina adalah makanan kegemaran untuk vegetarian dan vegan kerana ia merupakan salah satu sumber tumbuhan terbaik untuk zat besi.
Bagi mereka yang mengambil daging, ia mempunyai bentuk besi yang mudah diserap oleh sistem pencernaan.
Kalsium
Mempunyai lebih daripada 26 kali ganda kalsium yang terdapat dalam susu dan bahan tenusu.
Sumber Utama Nutrien
Spirulina juga adalah sumber utama nutrien lain termasuklah vitamin B-1 (tiamin), B-2 (riboflavin), B-3 (nikotinamida), B-6 (pyridoxine), B-9 (asid folat), vitamin C, vitamin D, vitamin A dan vitamin E.
Ia juga merupakan sumber kalium, kalsium, kromium, zat besi, magnesium, mangan, fosforus, selenium, sodium dan zink.
Spirulina juga mengandungi banyak pigmen yang bermanfaat pada badan.
Mengandungi Gamma Linolenic Acid (GLA) Dan Omega-3s
Spirulina mengandungi Gamma Linolenic Acid dan Omega-3s, juga mengandungi 65% protein dan asid amino termasuk asid gamma linolenic (GLA) yang berfaedah dari segi sifat anti-radangnya terutamanya apabila diambil dengan suplemen Omega-3 yang lain.
Boleh Membantu Seimbangkan Gula dalam Darah
Kajian menunjukkan bahawa spirulina mungkin dapat membantu dalam mengimbangkan gula dalam darah dan mungkin berfungsi sebagai suplemen tambahan untuk ubat diabetes.
Kajian lain menunjukkan bahawa ia bukan sahaja menurunkan gula dalam darah malah dapat menurunkan kadar HbA1c.
HbA1c merupakan penanda jangka masa panjang bagi paras gula dalam darah.
Antioksidan yang kuat
Antioksidan adalah komponen yang melindungi sel tubuh badan daripada kerosakan, kerana penyelidikan bertahun-tahun telah memberi kesedaran kepada orang ramai mengenai kepentingan mengambil bahan semula jadi yang mempunyai antioksidan.
Boleh Membantu Mereka yang Mempunyai Alergi
Sesetengah penyelidikan mencadangkan bahawa Spirulina dapat membantu mereka yang mempunyai alahan dan tindak balas alergi.
Hal ini demikian kerana ia mungkin mampu mengurangkan keradangan yang menyebabkan kesesakan hidung dan isu-isu lain.
Berdasarkan kajian saintifik, sesetengah pengguna spirulina menyedari bahawa terdapat perbezaan dalam tahap serius simptom alergi mereka seperti kurang kesesakan hidung, gatal-gatal dan bersin.
Membantu Menyingkirkan Logam Berat dalam Badan
Spirulina juga boleh bergabung dengan logam berat di dalam badan dan membantu menyingkirkannya.
Ia juga tinggi dengan kandungan klorofil yang membantu menghilangkan toksin dalam darah dan meningkatkan sistem imunisasi.
Malah, terdapat kajian yang mendapati bahawa kombinasi 500 miligram spirulina dan suplemen zink setiap hari boleh mengurangkan separuh daripada tahap arsenik dalam badan.
Ketahanan otot
Spirulina boleh meningkatkan kadar pembakaran lemak semasa senaman dan kandungan antioksidannya yang tinggi bermanfaat dalam mengurangkan proses oksidasi sel yang selalunya mengakibatkan keletihan otot.
Apakah Kesan Sampingan Spirulina?
Kesan sampingan yang memerlukan perhatian pengguna Spirulina adalah:
Mereka yang mempunyai PKU ('phenylketonuria') harus berunding dengan doktor sebelum mengambil spirulina kerana ia mengandungi asid amino.
Mereka yang mengambil ubat anti-darah beku perlu berunding dengan doktor sebelum memulakan (atau berhenti) mengambil Spirulina.
Sesetengah orang yang mempunyai penyakit autoimun tidak sesuai mengamalkan suplemen ini.
Jika anda sedang mengandung, menyusu atau mempunyai sebarang masalah kesihatan, berbincang dengan doktor anda terlebih dahulu kerana ia tidak digalakkan untuk wanita hamil atau menyusu.
APAKAH CARA UNTUK AMBIL SPIRULINA?
Terdapat dua cara pengambilan spirulina iaitu:
Serbuk Spirulina
Paling mahal tetapi mempunyai rasa yang kurang menyelerakan.
Kapsul Spirulina
Tablet kecil yang dipanggil 'EnergyBits' yang sangat mudah untuk diambil dan tiada rasa yang tidak menyelerakan.
Semoga memberi manfaat.
BACA INI JUGA:
sumber: doctoroncall
0 comments:
Post a Comment