loading...
Selain Sate Kajang yang sememangnya sangat popular di Malaysia, terdapat pelbagai macam jenis sate lagi seperti sate arnab, sate hati, sate pedal, sate perut, sate ikan, sate lembu, sate ayam yang biasanya dimakan bersama ketupat nasi atau nasi himpit.
Namun, kelazatan sate tidak akan sempurna jika tidak dilengkapi dengan kuah yang biasanya dibuat daripada kacang tanah yang ditumbuk halus atau kasar mengikut selera.
Pada resepi kali ini kami akan berkongsi resepi sate ayam serta kuah kacang yang sangat lazat.
RESEPI SATE AYAM KUAH KACANG LAZAT
Bahan-bahan Yang Digunakan:
Cara Membuat Sate Ayam:
Bahan Untuk Kuah Kacang:
Cara Membuat Kuah Kacang:
Selamat mencuba.
BACA INI JUGA:
sumber: saji
from SentiasaPanas https://ift.tt/2A9YyH0 via IFTTT
Namun, kelazatan sate tidak akan sempurna jika tidak dilengkapi dengan kuah yang biasanya dibuat daripada kacang tanah yang ditumbuk halus atau kasar mengikut selera.
Pada resepi kali ini kami akan berkongsi resepi sate ayam serta kuah kacang yang sangat lazat.
RESEPI SATE AYAM KUAH KACANG LAZAT
Bahan-bahan Yang Digunakan:
- Ayam/Daging 2 kilo.
- Bawang putih 1 labu.
- Bawang besar 2 biji.
- Halia 2 1/2 inci.
- Serai 6 batang.
- Lengkuas 2 inci.
- Ketumbar 10 gram.
- Jintan Manis 50 gram.
- Jintan Putih 20 gram.
- Kunyit serbuk 50 gram.
- Kunyit hidup 3 inci.
- Gula melaka 1 cawan.
- Garam 3 sudu kecil.
Cara Membuat Sate Ayam:
- Kisar semua bahan sate kecuali ayam.
- Kemudian satukan bahan yang dikisar dengan ayam dan gaul sebati.
- Rendamkan dahulu lidi sate 1 jam untuk memudahkan cucuk dan bakar nanti lidi tidak hangus.
Bahan Untuk Kuah Kacang:
- Kacang tanah, goreng dengan minyak sedikit atau tanpa minyak dan kisar setelah sejuk.
- Lada kering, kisar.
- Gula melaka.
- Garam.
- Gula.
- Halia.
- Serai.
- Asam keping.
- Bawang besar dan bawang putih.
Cara Membuat Kuah Kacang:
- Tumis bawang dan lada kering sehingga naik bau.
- Masukan Kacang, gula melaka, halia, serai, asam keping, garam dan gula.
- Akhir sekali masukkan air.
Selamat mencuba.
BACA INI JUGA:
sumber: saji
0 comments:
Post a Comment